Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският парламент одобри удължаването на спасителната програма за Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Германският Бундестаг гласува с голямо мнозинство удължаването на помощта за Гърция с четири месеца. След разгорещени дебати 542-ма депутати се обявиха за удължаването на програмата до края на юни, като това е най-голямото мнозинство в германския парламент, гласувало досега за мярка срещу кризата в еврозоната.

Само 32-ма депутати се обявиха против, а 13 се въздържаха при гласуването на удължаването на гръцката помощ с 4 месеца в Бундестага преди обяд.

Голямото мнозинство даде зелена светлина на допълнителното време, което Атина поиска за осъществяване на реформите. Преди гласуването депутатите, които се обявиха против реверансите към Гърция, подробно изложиха аргументите си.

Какво ще кажем на страни като България, Румъния, Словакия, които провеждат по-строги реформи и не са живели в лукса, който гърците си позволиха, благодарение на заеми, попита от трибуната депутатът от фракцията на ХДС/ХСС Екхард Реберг. Той призова към обща солидарност, която да важи за всички и да не е еднопосочна.

Мнозина депутати критикуваха Атина и заради обидите, които управляващите отправяха през последните месеци към германските си колеги, намеквайки за нацисткото минало на федералната република. Германският финансов министър Волфганж Шойбле заяви, че разбира съмненията в колегите си, но ги помоли да проявят още веднъж солидарност.

Всички мои колеги признаха, че този вот им е изключително труден, но съзнаваме, че ако Европа и Гърция не продължат по поетия вече път, последствията ще са катастрофални за всички, посочи той.

Гърция се съгласи да изпълни реформите, макар и след тежки дискусии, защити Атина Шойбле, но добави също така, че Гърция не може сама да решава кой е правилният път за цяла Европа. От всички останали държави в еврозоната получаваме добри резултати, което показва правотата на нашите идеи, защити курсът на затягане на колана той и изтъкна: Не говорим за нови милиарди за Гърция, а да се осигури допълнително време за успешно приключване на програмата за реформи.

Германия настоява за непопулярни съкращения на разходите и обвързване на помощта от международните кредитори за Атина със строги условия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32