Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: България ще настоява за възстановяване на проекта "Набуко"

| обновено на 04.03.15 в 17:55
Снимка: БГНЕС

България ще настоява пред Европейската комисия за възстановяване на проекта "Набуко", обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Азербайджан Илхам Алиев, който е на посещение у нас. Борисов очаква Европейската комисия да подкрепи идеята. Президентите Йлхам Алиев и Росен Плевнелиев подписаха съвместна декларация за стратегическо партньорство между двете страни. 

Очаква се в следващите дни вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката на Азербайджан да обсъдят в Брюксел как реално да се случи практическото изграждане на Южния газов коридор, обясни Борисов: 

Ние искаме да размразим проекта "Набуко" и по-точно частта му през България. България беше изключително реален член на Европейската комисия. В случая имаме проект, който е изцяло и НАТО-вски, и европейски, и години наред ние сме инвестирали пари в проекта "Набуко" по Южния газов коридор и възможността, която президентът Алиев дава на България, на "Булгартрансгаз" да участва, включително и да си закупи милиард от тяхната компания, дава стратегическо предимство на България в региона. Въпросът е действително стратегически и не е насочен срещу никого. Това е просто запазване на българския национален интерес, нашите газопреносни системи да бъдат пълни с газ, да вземаме транзитни такси и да не бъдем заобикаляни.

Работата по проекта "Южен поток" не е спряла, потвърди Борисов.

Първо, ние не слагаме кръст на "Южен поток", тръбите са там, разрешителните, които трябваше да се издават, нямаме към днешна дата писмено уведомление, че се спира.

С какви аргументи Борисов смята да убеди Брюксел да размрази проекта "Набуко"?

В сегашната ситуация имаме реален шанс азерски газ и на терминала, включително в Гърция, който ще има втечнен газ, през нашата територия да преминава този газ за съседни държави.

Президентът на Азербайджан Йлхам Алиев обясни, че страната му разполага с достатъчно природен газ: "Трансадриатическият газопровод" е част от Южния газов коридор. България е партньор в Южния газов коридор. Смятаме, че можем да обединим проектите – "Трансадриатическият газопровод" и "Набуко". Не е въпросът как ще се нарича трасето, важно е азербайджанският газ до достига до Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32