Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ ще подкрепи Плевнелиев за референдум за изборните правила

Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи инициативата на президента Росен Плевнелиев за референдум за промяна на изборните правила, който да се проведе заедно с местния вот тази година. След среща на "Дондуков" 2 стана ясно, че следващата седмица мнозинството ще внесе в парламента за разглеждане пакета промени в закона за службите.

Акцент за парламентарната група на ГЕРБ тази година ще бъде реформата в сектор "Сигурност". Следващата седмица пакета от закони в сектора влизат в парламента, посочи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов:
Това, което ние поехме като ангажимент, след разговорите днес с президента и разбира се в разговори с останалите политически формации, които подкрепят и формират парламентарното мнозинство, другата седмица ние ще внесем този пакет от законодателни промени, които трябва да бъдат направени и да може един път завинаги след 25 години лутане, без необходимата правна уредба, този въпрос да бъде решен.
Цветанов подчерта, че мнозинството няма намерение да променя Изборния кодекс няколко месеца преди местния вот тази година:
Смятаме, че не е удачно да се правят каквито и да било промени в изборното законодателство, защото това ще доведе до допълнителни внушения, манипулации от всяка една от политическите партии, която би могла да интерпретира съответното изборно законодателство че прави само и единствено в интерес на днешното управляващо мнозинство или на определена политическа сила от днешното управление. Искаме да изразим категоричната си подкрепа за това, което беше представено от президента на страната в провеждането на референдум заедно с местния вот. Това, което беше договорено, администрацията на президента и парламента да може действително да се изчистят съответните въпроси, които ще бъдат приети от българския парламент.
След разговорите с представителите на ГЕРБ, президентът се среща и с премиера Бойко Борисов. Двамата ще обсъдят приоритетите на правителството за тази година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32