Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Изпитваме тъга и мислим за близките и приятелите на жертвите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел отмени всички свои ангажименти, след като научи за катастрофата на самолет на германската авиокомпания "Джърмануингс". Минути преди 16 ч. тя даде специално изявление, в което изказа съболезнованията си на близките на загиналите.

Сред тях има много наши сънародници, потвърди канцлерът. Тя съобщи, че през изминалите часове е телефонирала на френския президент Фрнасоа Оланд и с испанския си колега Рахой. Тримата са договорили помощ и подкрепа за близките на жертвите,  както и сътрудничество за разследването за причината за катастрофата.

Меркел изрази дълбоката си тъга от случилото се и обеща пълна подкрепа на близките на всички жертви:

Това е  час, в който ние в Германия изпитваме тъга и мислим за техните близки и техните приятели, каза Меркел, която бе видимо разстроена. Канцлерът обяви, че  заедно с нея във вторник за Франция заминава и премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Там вече трябва да e външният министър Франк-Валтер Щанмайер. Преди минути изявление даде и шефа на Луфтханза Карстен Шпор. Той посочи, че  това е най-голямата катастрофа в историята на германския авиопревозвач и тепърва ще се търсят причините за нея. Спекулациите в Германия до този момент все още се въртят около евентуален компютърен дефект, но не са потвърдени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Няма оцелели при катастрофата на германски самолет в Южна Франция

Германски пътнически самолет се е разбил в Южна Франция. Ербъс А320 на нискотарифната авиокомпания Germanwings, собственост на "Луфтханза", е пътувал от Барселона за Дюселдорф. По последни данни на борда са били общо 144 души, сред които и 6 души..

обновено на 24.03.15 в 20:47
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32