Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в Кипър срещу ниските заплати и нарушенията на трудовото законодателство в хотелиерството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На протест срещу ниските заплати и нарушенията на трудовото законодателство излязоха днес работещите в хотелиерството в Кипър. В хотелската индустрия на острова са заети и много наши сънародници. Туризмът е отрасълът, на който Кипър разчита за съживяване на икономиката си.

Работещите в хотелите протестираха срещу ниските заплати, условията за заетост и нарушаването на трудовите им права. Трите големи синдиката в Кипър, които подкрепят протеста, обявиха, че заплати от 500 – 600 евро и шестдневна вместо петдневна работа седмица са неприемливи и обвиниха работодателите, че не спазват колективните трудови договори. Те заплашиха още със стачка през през това лято, в пика на активния туристически сезон на острова, ако ситуацията не се промени. Протестното шествие в Никозия днес връчи декларация до социалния министър и председателя на парламента.

В хотелите и ресторантите в Кипър работят много българи. След кризата от преди две години с цел подкрепа на икономиката и борба срещу високата безработица правителството на Кипър призовава хотелиерите да наемат повече местни служители за сметка на намаляването на броя на европейските работници.

Туристическата индустрия дава около 12% от брутния вътрешен продукт на Кипър и е отрасълът, на който страната разчита за съживяване на икономиката си. През миналата година островът привлече близо 2.5 млн. туристи, което е с около 1.5% по-малко в сравнение с 2013 г.

През този летен сезон рязък спад от близо 25% се очаква от руските туристи. Компенсация на загубата на руския пазар се търси с привличането на повече туристи от Германия, Швейцария, Холандия, скандинавските страни, както и от нови пазари като Близкия изток и Персийския залив. Правителството предприема поредица от мерки, които да спомогнат за разнообразяването и подобряването на предлагания на острова туристически продукт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32