Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасения в Турция за строителството на АЕЦ заради финансовите проблеми на Русия

Снимка: Таня Харизанова

Строителството на първата турска атомна електроцентрала Мерсин Аккую ще се забави. Малка е вероятността тя да бъде готова преди 2022 г., макар че пускът бе заплануван за през 2019.

Според специалисти причина са финансовите проблеми на Русия, заради санкциите на ЕС и САЩ след анексирането на Крим. Твърди се, че Русия се затруднява да намира съдружници, особено след спада на руската рубла. Друга причина е и затягането на изискванията за сигурността на атомните централи.


В същото време турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че Мерсин Аккую е приоритет за Турция и че трябва да бъде ускорен графикът.

Збавянето на строителството ще означава по-малко електроенергия за турската икономика, а също и че предварително уговорените цени за електроенергията няма да бъдат валидни, което ще създаде проблемиза Турция, която е зависима от вноса на енергия.

Турски източници цитират заместник-ръководителя на „Росатом Овързис“ Милко Ковачев, според когото проектът ще бъде завършен в срок,

Росатом, която строи първата турска атомна електроцентрала с 4 реактора с обща мощност 4 800 мегавата на стойност около 20 млрд. долара беше обещала да завърши строежа на първия реактор до 2019 г. Близо 6 млрд. долара трябва да плати руският строител на местните подизпълнители.

Росатом веднъж отложи пуска на първия реактор за 2020 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32