Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С юбилейна изложба в Свищов отбелязват 200 години светско образование в България

Снимка: Катя Чорова
В Свищов днес честват два века светско образование в България. В юбилейна изложба, организирана от първото българско читалище "Еленка и Кирил Аврамови", са показани учебници, създадени от възрожденския просветител и книжовник Емануил Васкидович за първото светско училище в крайдунавския град.

Представяме първите учебници, които са за Свищов, първите учебници за България, които създава Емануил Васкидович, заедно с Неофит Бозвели, с Георги Владикин за училището, създадено през 1815-та година. Единствено в Свищов могат да се видят седем ръкописа на Емануил Васкидович. Те са били подготвени за печат, но не е намерил средства да ги издаде. Представяме и десет тома от личната му библиотека - книги на латински и на гръцки език. Когато се основава нашето читалище той дарява 800 книги и създава ядрото на нашата библиотека. Показали сме книги, които съхраняваме само ние в България, каза библиотекарят Веселина Спасова.

В Свищов се провежда и двудневна национална конференция за историята на светското образование в България


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32