Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британците гласуват на най-оспорваните избори

Великобритания гласува днес в най-оспорваните избори от десетилетия. Според последните социологически проучвания няма фаворит между консерваторите на премиера Дейвид Камерън и опозиционната Лейбъристка партия на Ед Милибанд.

Двете партии имат по около 33% подкрепа от избирателите и никоя не се очаква да спечели категорично мнозинство в 650-местния британски парламент. В последните часове от предизборната кампaния лидерите буквално се бореха за всеки глас. Премиерът Дейвид Камерън призова избирателите да му дадат ясен мандат, за да избегнат задкулисните сделки и подкупите, докато либералите на Ед Милибанд се опитват да сключат коалиция с Шотландската народна партия.

Вие може да промените всичко, като решите дали страната ни да върви напред, а не да се връща назад с Ед Милибанд. За това става дума.

Самият Камерън също ще трябва да се обърне към по-малките партии, за да управлява. Настоящият му коалиционен партньор Ник Клег – лидер на либералдемократите, официално не е взел ничия страна.

Един от най-трънливите въпроси в предизборната надпревара беше имиграцията. На него заложи и третата партия според социолозите евроскептиците от ЮКИП, начело Найджъл Фарадж.

Само като се разведем с Европейския съюз и си върнем контрола над границите ни, можем да дадем на британския народ това, което иска и подкрепя. Затова настояваме за австралийска точкова система,  с която да се решава кой може да идва и да се установява в страната ни.

Консервативният финансов министър Джордж Озбърн предупреди, че равният резултат във вота ще има много дестабилизиращ ефект за Великобритания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Мнозина все още не са решили за кого ще гласуват на британските избори

Много избиратели все още не са решили за кого да гласуват на изборите във Великобритания и това може да доведе до изненадващи резултати. Според анкетите става дума предимно за млади хора. Предполага се още, че партията на Найджъл Фарадж, която..

публикувано на 07.05.15 в 08:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32