Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За старите хора

Това директно и „непоетично” заглавие е избрал за новия си спектакъл германският режисьор Георг Жено, който в последните години работи в нашата страна, съвместно с група млади български драматурзи и актьори от театър „Реплика”. Най-новата им идея сега е да създадат представления под формата на интерактивен дневник, посветен на старите хора, които живеят в България.
Според замисъла на режисьора актьорите и драматурзите „пишат” този интерактивен дневник, докато се грижат за конкретни възрастни хора в реалния живот. Така младите творци се ангажират с проблемите им не просто на думи, а на дело.
За едно общество може да се съди от начина, по който то третира най-слабите си членове. В съвременна България, част от Европейския съюз, много стари хора живеят в ужасяваща бедност без възможност за достоен живот, смятат авторите на този дневник и заявяват, че отказват да живеят като част от общество, в което подобно отношение към старите хора е позволено. Чрез своето изкуство те искат да преосмислят тази действителност и да призоват към промяна.
Младите творци насърчават всеки, който се чувства свързан с този проблем, да сподели своето мнение, лична история или снимка на имейл адрес: info@oldpeople.bg
Проектът „За старите хора” е на The Institute of  Rubbish, Театър „Реплика”, Гьоте-Институт София, Democracy.doc и Центъра за култура и дебат „Червената къща”.

Автор на проекта: Георг Жено
Главен драматург: Доротея Белчева
Художник: Лили Джагарова
Драматурзи: Маргарита Мачева, Ирина Андреева и Борис Зафиров
Актьори: Ирина Андреева, Тони Карабашев, Лили Сучева, Благой Бойчев, Милко Йовчев, Боряна Пенева
Асистент: Саша Давидова

Първата история от поредицата „За старите хора” - историята на баба Пепи от Родопите - ще разкаже от сцената актрисата Ирина Андреева. Премиерата е във вторник, 26 май, от 19 часа в Центъра за култура и дебат „Червената къща”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!