Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия – обезщетения за съветски военнопленници от Втората световна война

Правителството на Германия реши да компенсира останалите живи съветски военнопленници, които по време на Втората световна война са били в плен на хитлеристката армия. За тази цел федералният бюджет е планирал 10 милиона евро.

Всъщност изплащането на финансово обезщетение на останалите живи съветски военнопленници е естествен завършек на инициативата на министъра на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер. След две години политическа дискусия – всички партии в Германия вече са убедени от необходимостта на този предимно морален жест към останалите живи войници и офицери от Съветската армия, преминали през лагерите на Третия райх по време на Втората световна война.

70 години след нейния край от 5 милиона и 300 хиляди са останали едва четири хиляди от тях, предимно руснаци, украинци и белоруси. Според статистиката – съветските военнопленници са най-голямата група след жертвите на Холокоста, които са били в нацистки лагери на смъртта.  

Това е закъсняло, но необходимо решение, заявиха представители на зелените и социалдемократите в Бундестага. Подкрепиха ги този път и християндемократите. По думите им „компенсирането на останалите живи военнопленници може да се превърне в мощен сигнал за приятелските отношения на Германия към Русия, Украйна и Беларус, а чрез този жест Германия ще изплати и част от моралния си дълг към тези хора.

От 10-те милиона евро средно на останал жив съветски военнопленник се падат по 2500 евро. За сравнение – средната заплата в Германия за тази година е 2916,58 евро. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32