Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визатата на републиканския претендент за президент Джеб Буш в Берлин разгневи опозицията

62-годишният Джеб Буш, брат на 43-я и син на 41-я американски президент от клана Буш, е на посещение в Берлин. Германия е първата от трите европейски държави на възможният кандидат-президент на републиканците за следващите президентски избори в САЩ. След нея той ще посети обявените за стратегически партньори Полша и Естония.

Германия е първият европейски адрес  за Джеб Буш. Ден след като президентът Обама отлетя от Мюнхен след срещата на Г-7, милиардерът Джеб Буш кацна в Берлин. Дори имаше възможност да се ръкува с канцлера Меркел на един икономически форум.

Той обаче стои в деловата програма за неофициални срещи с министрите на финансите Шойбле и на външните работи Щайнмайер.  Опозицията в Берлин реагира, че с приемането на вероятния кандидат-президент на републиканците в САЩ на такова ниво,  Германия заема страна в предстоящата кандидат-президентска кампания за нов домакин на Белия дом. Говорител на министерството на финансите обаче реагира, че не е изключение министри да приемат неофициално известни мощни бизнесмени. Според официалните статистики Джеб Буш печели по един милион долара на ден от бизнеса си.

Германските медии коментират, че Берлин не е избран случайно за първа спирка от евротурнето на Буш – именно в Германия,  с която американците имат неизчистен проблем с подслушването, републиканците трябва да демонстрират позиция и стратегия по отношение на изключително важен проблем – борбата с тероризма и по-конкретно към „Ислямска държава“, нещо за което сегашният президент Обама е подложен на жестока критика в родината си. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32