Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС започва разузнавателна мисия в Средиземно море за спиране на трафикантите на хора

Федерика Могерини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) започва разузнавателна мисия в Средиземно море, която да спре трафикантите на хора и да разбие техния бизнес модел. Върховният представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини обясни, че първата фаза от военноморската операция не изисква разрешение от Съвета за сигурност на ООН въпреки несъгласието на либийските лидери:

Впечатлена съм от единодушието и скоростта, с която успяхме да стигнем до това. Обсъдихме въпроса и с различни партньори от Либия, но процесът е свързан с подобряването на политическия диалог там. Във всеки случай ние можем да започнем нашата военноморска оперция, защото има неща, които ние имаме право да извършваме в международни води още сега, без резолюция на ООН.

Първите кораби и самолети, които ще участват в разузнавателната мисия, ще бъдат на разположение в рамките на седмица:

Това може би е първият път, в който Европейският съюз реагира на проблема с миграцията толкова сериозно и по такъв бърз начин и както знаете - единодушно и в пълно съгласие. Бих казала, че това е знак, че Европейският съюз се опитва да обърне страницата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32