Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова среща на външните министри на Франция, Германия, Украйна и Русия в Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Париж предстои нова среща на външните министри на Франция, Германия, Украйна и Русия. Те ще обсъдят прилагането на мирното споразуменията за примирие в Източна Украйна, чието неизпълнение доведе до удължаване на санкциите срещу Москва.

Срещата на външните министри от т.нар. "Нормандска четворка" ще бъде поредното усилие да се тласне процесът на примирие в Източна Украйна. Очаква се министрите да направят преглед на действията на работните групи по изпълнението на споразумението от Минск. Една от тях, ръководена от бившия френски посланик в Москва Пиер Морел, работи върху проектите за политическо бъдеще на Източна Украйна. Паралелно в Минск трябва да се състои среща на контактната група с руските сепаратисти.
Напредъкът е недостатъчен, са заявили френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел след 45-минутен телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. Без да обсъждат санкциите, те са настоявали за повече натиск върху страните от конфликта. Трябва да се действа и напредва повече по прилагането на споразуменията и да се постигат резултати, коментират пред медиите източници от обкръжението на Оланд.
Преди разговорите на четиримата предстои отделна среща на френския външен министър Лоран Фабиюс с руския му колега Сергей Лавров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32