Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банките в Гърция няма да отворят днес

ЕК подкрепи решението

| обновено на 29.06.15 в 11:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седмица на банкова стагнация и напрежение започва за Гърция. Правителството на Алексис Ципрас въведе контрол върху движението на капитали. Ципрас обяви, че е изпратил обръщение до лидерите на европейските институции и на страните от еврозоната, в което настоява за преразглеждане и отмяна на решението за прекратяване на помощната програма за Атина.

Премиерът заяви във връзка с налагането на мярката: Депозитите на гражданите в гръцките банки са напълно сигурни. Също толкова сигурни са плащанията на заплатите и пенсиите. Трябва да подходим със спокойствие и решителност към евентуалните затруднения. Днес имаме възможността да докажем на себе си и на света, че правдата може да възтържествува.

Управляващата партия СИРИЗА организира митинг, на който нейните привърженици да заявят "не" на мерките за икономии, които ще бъдат поставени на референдум на 5 юли, свикан от правителството срещу предложеното от еврозоната споразумение за финансова помощ на страната. Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос подписа указ за произвеждане на референдума. Указът е публикуван днес в Държавен вестник.

Банките ще бъдат затворени, като се въвежда ограничение върху тегленето от банкомати в размер на 60 евро на ден, изключение има само за тегленето на пенсии, които може да се получат в целия им размер. Туристите, които ползват банкови карти, издадени извън Гърция, не попадат под действието на мерките. 
Редица европейски държави, сред които и България, препоръчаха на гражданите си, пътуващи за Гърция, да имат в наличност достатъчно евробанкноти в брой, с оглед очаквани евентуални затруднения в банковата система на Гърция в следващите дни.

Европейската комисия подкрепи решението за временно затваряне на гръцките банки. Комисията отбелязва, че такава мярка в случая е оправдана, но следва да бъде отменена при първа възможност. ЕК е извършила незабавна оценка на мерките и преценява, че "на първо четене" те изглеждат необходими. 

Днес министърът на външните работи Никос Кодзиас свиква среща на дипломатическите представители в Атина на страните от Европейския съюз. В телефонен разговор американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел са се съгласили, че е "критично важно" да се намери начин Гърция да остане в еврозоната. Гръцката криза ще бъде тема на пресконференция в Брюксел на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Темата ще се обсъжда на правителствено и партийно ниво в Германия и Франция.

След вчерашното заседание на гръцкия кабинет заместник-министърът на вътрешните работи и административната реформа Йоргос Катругалос заяви:

Ясно е, че нашите кредитори упражняват още по-голям натиск върху нас, като се опитват да ни принудят да се откажем от референдума или в най-лошия сценарий да повлияят върху резултата. Затова казвам, че трябва да останем спокойни и да търсим своя най-добър интерес без да се поддаваме на изнудване.

Снимка
Анализатори коментират, че за първи път Гърция е изправена пред нова реалност - затворени банки, въведени ограничения върху тегленето на пари и налагане на капиталов контрол. Бизнесът изпитва силен недостиг на свежи пари, затруднен е вносът на стоки в страната, Гърция преживява исторически и трагични мигове, пише "Имерисия". Проевропейски настроени в управляващата партия СИРИЗА обмислят да призоват премиера Алексис Ципрас да направи всичко възможно, за да избегне фалита. Те приканват Ципрас да отиде най-късно до утре в Брюксел и да подпише документа, предложен в неделя от Европейската комисия, а също така и да поеме ангажимент и след това да предложи съставяне на правителство на националното единство от сегашния парламент, което да гарантира оставането на страната в еврозоната.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32