Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Бундесбанк – против спешните кредити за Гърция

Председателят на Управителния съвет на Бундесбанк Йенс Вайдман е гласувал против спешните кредити, които ЕЦБ отпуска на Гърция. Информацията на авторитетния „Ди Велт“ е била отказана да бъде коментирана от говорителя на банката. 

Информацията на „Ди Велт“ се позовава на вътрешен доклад, според който при гласуването в ЕЦБ е имало напрегнат професионален спор между банкерите за или против отпускането на спешните заеми за гръцките банки.

Самият Йенс Вайдман отдавна е смятан за противник на спешните заеми. Той остро критикува финансовите институции в Гърция, че с парите, които им се отпускат, купуват държавни ценни книжа с къси падежи, а с това за германския топ банкер е постигната границата при държавното финансиране на ръба на закона.

След неуспешните преговори за гръцките заеми, ЕЦБ продължи са отпуска на Атина нови спешни заеми. Въпреки това напрежението в южната страна се смята за стигащо до максимум, тъй като страхът от национален банкрут е много голям и хората теглят парите си, за да не ги загубят.

Междувременно германските медии предупреждават туристите, които отиват на почивка в Гърция, да носят със себе си разумно, но достатъчно евро в брой поради вероятността да не могат да си платят елементарни неща при евентуално стагниране на ситуацията през следващите дни.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32