Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жечо Станков: Свлачището в Перник не е от копаене за въглища

Снимка: БГНЕС

Според първоначални данни от анализ на експерти от Министерството на енергетиката, причината за свлачището в Перник не е незаконен добив на въглища, съобщи заместник-министър Жечо Станков:
Това по никакъв начин не означава, че Министерството на енергетиката  се опитва да прехвърли към някой отговорността, напротив. В земните недра, предвид зимните месеци и пролетните месеци има голямо наслагване и на вода, трябва да се установи първичният източник, ако има такъв, и тази вода да бъде обхваната.
Министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че 683 хиляди лева от проекта за рекултивация на "Мини Перник"  ще бъдат пренасочени веднага за укрепване на района на свлачището. Пукнатината продължава да се увеличава, посочи Лукарски:
Добивът в "Мини Перник" е спрян от 1956 година специално в този участък и в тази галерия, където се е получило свлачище, причинено от незаконен добив, който се осъществява по, ако искате да използвам думата, най-грубия начин като се копае отгоре. Пластовете на мините на откритите рудници в Перник, които са свързани с въгледобив, все още имат достатъчно въглища и тези граждани, които осъществяват незаконния въгледобив, го осъществяват доста често, копаейки отгоре директно през земната кора.
Жечо Станков обясни, че на парламента ще бъдат предложени законодателни промени, които предвиждат санкции и затвор за незаконен добив на всякакъв вид подземни богатства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32