Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция разполага допълнително войски по границата със Сирия

Турската армия прехвърля допълнително войски и военна техника покрай границата със Сирия. Подсилват се граничните участъци, в близост до които се водят боевете между Ислямска държава и кюрдските бойци.

Турският премиер Ахмед Давутоглу потвърди,че са били увеличени войските в пограничната област.  “Взехме предпазни мерки за защита на нашите граници. Ако възникнат ситуации, свързани с пресичането на границата, или заплашващи сигурността на страната ни, ще бъде издадена заповед за действие“, каза той.

Давутоглу отхвърли вероятността за нахлуване на турската войска в Сирия, като заяви:”Никой не трябва да очаква Турция да нахлуе в Сирия". "Но ако националната сигурност бъде заплашена, няма да чакаме до утре, а ще действаме веднага“, предупреди Давутоглу.

Турската армия има пълномощия за трансгранична операция в Сирия при опасност за сигурността на страната.Срокът на пълномощието изчита на 5 октомври и се очаква то да бъде подновено от новия парламент.

Турските вестници преди няколко дни писаха,че турската войска се подготвя за операция в Сирия.А също и,че евентуална намеса на турската войска в Сирия без  международна легитимност би нанесла удар върху имиджа на Турция.

В същото време валията на пограничния град Мардин Йомер Фарук заяви,че копаят дълбоки окопи около Нусайбин,най- близкото до Сирия селище за подсилване сигурността на границата,а също и за спиране на нелегалните бежанци и контрабандистите.

Междувременно,за министър на отбраната бе назначен Веджди Гьонюл, на мястото на избрания за председател на парламента Исмет Йълмаз.


 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32