Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Германия се включи в дискусията за проблемите с бежанците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

И германският президент Йоахим Гаук се включи в дебата за необходимостта от нова интеграционна политика. На симпозиум в замъка "Белвю" на тема "Кои сме ние?" той говори за предизвикателствата, пред които се изправя цялото общество след поредицата от нападения върху центровете за временно настаняване на бежанци.

Според президента Гаук Германия все още е в началото на пътя за изграждане на едно ново интегрирано общество с много имигранти и бежанци.

Затова заиграването с потребности на бежанците е също толкова опасно, колкото и неговото ограничаване, смята той и допълни:

Конфликтите трябва да се говори открито, но да се решават по мирен начин. 

Федералният президент се обърна с категоричен тон към местните жители, които организират антибежански протести и нападения над центрове за настаняването им, но и към самите бежанци – да говорят открито за проблемите и да се опитат да намерят път към толерантност и хармония.

Гаук постави проблемите за интеграцията, общуването с бежанците и последствията от увеличаващата се имиграционна вълна във фокуса на тригодишната си дейност като държавен глава. Той призова за активизиране на цялото общество в търсене на най-адекватния отговор на изпълненото с ново съдържание понятие "ние, германците".

Според него обществото е достатъчно отговорно, за да може всеки да се чувства сигурен и да каже за Германия: "Това е моята страна".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32