Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операции на турската полиция срещу джихадисти и срещу симпатизанти на ПКК

Над 20 души  бяха задържани днес в няколко различни града на Турция по подозрение за връзки с  джихадистите от терористичната групировка Ислямска държава.

Между задържаните, които са били отведени  в генералната Дирекция по сигурността  има и трима чужденци, съобщиха информационните източници, но не бе огласено на чии държави са граждани.

Мащабната акция на турските сили по сигурността от звената за борба срещу тероризма  бе предприета тази сутрин едновременно на  разсъмване в Истанбул и няколко други града, хеликоптери по въздуха оказваха подкрепена акцията.

Според  източниците, арестуваните  са заподозрени в оказване на помощ за  вербуване на хора от Европа. Очаква се те да бъдат предадени на правосъдието с искане за задържането им в затвора.

Преди време в доклад на турската разузнавателна служба Мит бе огласено, че в  Турция има около 1200 бойци на джихадистката групировка Ислямска държава. Те разполагали с тайни квартири-явки,както и със складове за оръжия главно в източните провинции Ван,Газиантеп, Шанлъурфа.Смята се,че общо 3 х.души в Турция са свързани с джихадистите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32