Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франк-Валтер Щайнмайер: Споразумението с Иран е победа на дипломацията и диалога

Снимка: Дневник

След 12 години преговори всички участници в преговорите по ядрената програма на Иран имат основание за ликуване – успешното приключване на преговорите, което устройва всички страни и изважда Иран от списъка на "ембарговите държави" за ООН, ЕС и САЩ.

В Германия отбелязват успешния край с особена гордост и задоволство.

"Исторически" нарече денят на приключването на преговорите с Иран по ядрената му програма германският министър Франк-Валтер Щайнмайер. Не само защото като дипломат той е вътре в преговорите 10 от 12-те трудни години, но и поради още два изключително важни за дипломацията на Берлин факта.

Това споразумение ще направи света малко по-стабилен и сигурен, заяви след края на последния кръг от преговорите пред телевизионния канал Ен24 Щайнмайер. Щастливата развръзка се случва в рамките на германското ротационно председателство в Съвета за Сигурност на ООН, за което Берлин положи огромни усилия. Нещо повече – един от тихите дипломати с най-много заслуги за постигане на съгласие сред всички участници е германец – 55-годишният Ханс-Дитер Лукас. Той е сред най-близките съветници на министър Щайнмайер, с най-дълъг опит в тихата дипломация с иранската държава и със славата на изключителен експерт и коректен преговарящ. Бъдещият посланик на Германия в НАТО е и сред един от най-добрите познавачи на Източна Европа.

Споразумението с Иран отваря нова страница в отношенията между държавите и определено може да се приеме като победа на дипломацията и диалога, заяви министър Щайнмайер, когато не само отчете успешния край, но и приноса на Германия за него. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32