Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Европейската комисия поиска и България да плаща за Гърция, пише Дума, като цитира информация на Българското национално радио. От Брюксел предлагат на 9 страни извън еврозоната да участват в заем от 13 милиарда евро, уточнява вестникът.

Капитал дейли съобщава: Европейската комисия подкрепи съдебната реформа на правителството, докато Сега пише: Европейската комисия постави ултиматум на България за съдебната реформа. Става дума за така наречения "устен доклад" по Механизма за сътрудничество и проверка, представен вчера в Брюксел. Капитал дейли пояснява с извадки от доклада, че, според Брюксел, разделянето на ВСС на две камари ще е сигурен знак, че България е готова да проведе съдебната реформа. Сега акцентира върху факта, че промените в Конституцията са под въпрос, защото засега само ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт ги подкрепят. Според 24 часа обаче след среща на Лютви Местан и Радан Кънев има омекване за съдебната реформа. ДПС ще я подкрепи наесен, ако властта се освободи от Патриотичния фронт, допълва часовият вестник.

Приетите окончателно от депутатите промени в Закона за семейните помощи за деца са водеща тема за много от всекидневниците. Режат парите на децата майки, пише Земя. Режат гурбетчиите от детски надбавки, интерпретира Монитор с пояснение, че за малолетните майки ще се полагат памперси вместо пари и че се спират помощите на семейства, които не се грижат за отрочетата си. Труд пише: Парламентът гласува удар по самотни родители. Според Стандарт: Режат детските за двойки без брак, вече отчитат и дохода на бащата.

Четворка стига за право в Софийския университет, само отличници са приети за психолози, съобщава Телеграф по повод излезлите резултати от първото класиране на кандидат-студентите. Второто класиране ще е ясно на 21 юли.

Според Монитор сделката с Иран спасява цената на парното тази зима, защото цената на синьото гориво ще се запази по борсите и така няма да се налага повишение. Изданието цитира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Според Стандарт, в България пазаруват най-бедните гърци, защото им е двойно по-евтино, но дори и за тях се молят търговците в Сандански, защото без тях 70% от търговците в града са пред фалит.

Преса прогнозира: Задава се драма с подуправителите на БНБ. Най-проблемен е кандидатът за подуправител Димитър Костов, срещу когото застават реформаторите.

Даниел Вълчев, юрист, бивш вицепремиер и министър на образованието, ръководител на Центъра за правни иницативи, съветва в интервю за 24 часа, реформата във ВСС да е фокусирана върху правилата, по които съветът действа в съдебната система и да е ясно кой взема кадровите решения, за да може да носи отговорност за тях.

Бункерът под бившия мавзолей става галерия, информира Новинар на първа страница, като цитира идеята на Столичната община за развитието на града, пише изданието. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32