Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският Бундестаг гласува за гръцката помощ

С внушително мнозинство депутатите в германския парламент гласуваха ЗА поредната финансова инжекция от страна на европейските банки и институции. Така Бундестага даде мандат на правителството да подкрепи третия пакет от спасителни за южната ни съседка кредити.

439 ЗА, сто и единадесет против и 40 въздържали се е резултатът от днешното гласуване в германския Бундестаг, с което депутатите дадоха мандат на правителството на г-жа Меркел да подкрепи отпускането на нов финансов транш със спасителен за гръцката икономика заем. Това на практика означава, че бюджетът на федералната република ще бъде утежнен за следващата финансова година със 730 милиона евро. 65 християндемократи бламираха канцлера и гласуваха с НЕ, на предварителното гласуване в парламентарната група вчера бяха 48.

Днес ние не решаваме ЗА Гърция, ние решаваме заедно с Гърция, посочи в краткото си слово преди дебатите г-жа Меркел. Тя призна, че решенията, взети в понеделник, са били категорични и твърди, но и наистина спасителни за Гърция. Според нея ЕС преживява драматични дни, но поиска германските парламентаристи само за момент да се поставят на мястото на гръцките граждани и по-конкретно – на пенсионерите, които чакат пред банкоматите.

Меркел подчерта, че не винаги между партньорите в ЕС или еврозоната е имало съгласие и даде за пример някои от различията между Берлин и Париж, но това не ни пречи да работим заедно за преодоляване на различията в името на сигурността и общото бъдеще на една силна Европа.

Канцлерът изказа специална благодарност на финансовия министър Шойбле за неговата последователна и упорита работа за спасяването на Гърция и оставането й в еврозоната. Той обаче не беше пощаден от критики и квалификации от лидера на опозиционните леви Грегор Гизи, който го обвини, че с г-жа Меркел и вицеканцлера Габлиер са играли заедно с банките срещу народа на Гърция. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32