Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестират служителите на "Топлофикация - Русе"

Снимка: БГНЕС

Работещите в "Топлофикация - Русе" отново излязоха на протест. Те са недоволни от създаването на фонд за енергийна сигурност, в който производителите на енергия трябва да отчисляват 5 процента от приходите си.

За един час служителите напуснаха работните си места и излязоха пред входа на ТЕЦ "Изток".

Според новите текстове в закона за енергетиката Националната електрическа компания ще бъде оздравявана с пари от производителите на ток. Те ще трябва да плащат всеки месец по 5% от приходите си за продаден ток. По сметките на енергетиците в Русе това означава:

Рекет от началото на 90-те години. Месечно в най-свития процес, който е в момента - летния период, се пада около 120 хиляди лева, тези 5 процента трябва да се дадат на НЕК. Ще има съкращение на персонал, защото това е едно финансово сътресение на самото предприятие. Искат ни ги на всяко 15-о число, тоест не да завърши данъчната година и след това данъчни декларации, както останалите данъци, това е на 15-о число. Все едно са на заплата при нас.

Това казаха синдикалистите Любомир Каринов и Тодор Дечев от "Топлофикация - Русе". Държавното вземане ще се нарича "Сигурност за енергийната система" и на практика всички търговски дружества от сектора се задължават да субсидират държавната енергийна компания.

Енергетиците в Русе имат готовност да преминат към ефективни стачни действия.

Работниците от мина „Черно море” излизат на предупредителен протест утре. Според синдикатите в предприятието, заради новата 5-процентна такса за производителите на ток ще, бъдат намалени и парите за мините, защото те са свързани с топлофикациите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32