Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобри молбата на България за 12,5 млн. лева за щетите от зимните бедствия

Снимка: БГНЕС

За трети път през последните 18 месеца България получава помощ от Европейския съюз (ЕС) за справяне с последиците от природните бедствия. Еврокомисията одобри молбата на българските власти за 12,5 милиона лева за справяне с щетите от зимните бедствия в Югоизточна България.

В края на януари тази година югоизточните региони от страната ни силно пострадаха при обилни валежи и свлачища, които нанесоха значителни щети на частни домове, пътища и земеделски земи. Само в Бургас бяха наводнени над 300 сгради.

През април София поиска подкрепа от Фонд "Солидарност" на ЕС, от който днес Комисията реши да отпусне 6 милиона и 380 хиляди евро. Решението идва заедно с подобна помощ за пет региона в Гърция, пострадали също от наводнения.

Така помощта, отпусната на България от Фонд "Солидарност" от началото на 2015 г., достига 16,5 млн. лева, след като през април бяха одобрени 4 млн. лева за Мизия.

Миналата година страната ни отново получи 21 милиона лева за щети от наводнения в североизточния регион.

За окончателното получаване на парите предстои процедура за поправка в бюджета на съюза от страна на Европейския парламент и Съвета. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32