Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция не планира сухопътна операция в Сирия

| обновено на 27.07.15 в 10:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция няма планове да изпраща войски за сухопътна операция в Сирия, но се е договорила със Съединените щати за предоставяне на въздушна подкрепа за умерената сирийска опозиция, която се сражава срещу отрядите на джихадистите от "Ислямска държава", съобщи "Ройтерс", като се позова на заявление на турския премиер Ахмед Давутоглу.

Давутоглу е посочил, че сирийската кюрдска партия "Демократически съюз" може "да има място в нова Сирия", ако не пречи на Турция и ако скъса всички връзки с режима на президента Башар Асад и сътрудничи с опозиционните сили. "Демокатически съюз" е свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води от 30 г. партизанска война срещу турската държава, настоявайки за повече права за кюрдите, и е обявена за терористична организация от САЩ, ЕС и Турция.

Междувременно организацията "Сирийска обсерватория за човешки права" и наблюдатели съобщиха, че турски танкове са обстрелвали кюрдски сили в северната част на Сирия. Турският обстрел е бил насочен срещу селището Зор Магар в провинция Алепо. Турската полиция задържа най-малко 15 души при антитерористична операция в Анкара. Според телевизия Ен Ти Ви  операцията е насочена срещу членове на  "Ислямска държава".

 Турция не е бомбардирала позиции на кюрдските бунтовници в селище в Северна Сирия, заяви представител на външното министерство в Анкара. Турските военни операции в Сирия и Ирак нямат за цел кюрдите в Сирия, увери турският представител, след информациите, че турски танкове са обстрелвали село, държано от сирийските кюрдски милиции.

Снощи турски изтребители отново нанесоха въздушни удари по лагери на Кюрдската работническа партия в планините на Северен Ирак, в района на Хакурк.

Мирът на Турция с кюрдите се разпада, отбелязва "Гардиън" и цитира журналиста и коментатор Орал Чалишлар, според когото нито турското правителство, нито ПКК ще спечелят нещо от връщане към пълномащабни бойни действия. Може ли одобряването на въздушните удари срещу ПКК да се окаже най-голямата грешка на Америка в Близкия Изток след войната в Ирак, пита "Индипендънт" и отбелязва, че турските авионападения са предизвикали кървав отговор от страна на кюрдите. 

В големите турски градове имаше протести срещу действията на управляващите, тъй като хората се опасяват от ново разгаряне на конфликта: Правителството отново започва война между кюрдите и турците, гражданска война. Но страната ни достатъчно изстрада от предишната война, затова няма да го допуснем!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Демонстрации в Турция, Ирак и Франция срещу атаките на Анкара по кюрдските бунтовници

Стотици демонстранти излязоха по улиците на Анкара, за да протестират срещу действията на турското правителство. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите, задържани са около 30 души. В иракските градове Сюлеймания и..

обновено на 26.07.15 в 15:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32