Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столична община търси инвеститори за балнеоцентър в Централната баня

Снимка: БГНЕС

Шест милиона лева, от които 4 800 000 европейски средства, са инвестирани в ремонта на Централната минерална баня в София, която ще бъде отворена на Деня на града -17 септември  като музей за история на столицата. Столичната община търси инвеститор за реконструкцията на останалата част от сградата, която може да бъде използвана и като балнео-лечебен комплекс. Инвестицията е изчислена на 10 милиона лева.

Четири пъти Столичната община е правила опити да намери инвеститор за ремонта и стопанисването на 7-те хиляди квадратни метра от Централната баня в София, но до този момент е без успех. Затова администрацията ще настоява пред общинския съвет сградата да бъде използвана за културна дейност, за разширение на Музея на София, както и за създаване на две много функционални зали за култура, посочва кметът Йорданка Фандъкова:

Дай боже, ако има инвеститори  - добре, но ако не - моето мнение е, че това трябва да е последен опит и след това да помислим за разширението на музея.

Тази част, която е за спа-център или за балнеоцентър не е ремонтирана. Там има нужда от огромни инвестиции. Това е много стара сграда, която на практика още преди 1989 г. е спряла да функционира като сграда и е силно амортизирана. Реставрирането е много скъпа дейност, и то в най-малките детайли на сградата. Много туристи минават през площада и самата сграда. Уникална е.

През 1906 г. е започнало изграждането на Централната баня в София. През 2014 г. в северното крило е открит физико - лебечен институт с  5 водолечебни отделения. Сградата е обявена за национален архитектурен паметник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32