Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 3 хиляди бежанци и нелегални имигранти трябва да пристигнат в Солун

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само за седмица в Гърция са влезли 21 хиляди имигранти, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците. За да се справят със ситуацията, предизвикана от наплива по гръцките острови, правителството в Атина започва да извозва част от имигрантите с кораб за Солун.

Около 3 хиляди бежанци и нелегални имигранти трябва да пристигнат в Солун. Те пътуват със специален кораб, но пожелали да отидат в Северна Гърция, за да се придвижат до Македония и от там към Централна Европа.
Говорителката на правителството съобщи, че целта е да се събират част от бежанците от островите Кос, Лерос и Хиос и на кораба ще се извършва обработка на документите им.
По информация на властите само на остров Кос в момента остават над 3500 нелегални имигранти.
Пълен хаос цари на пристанищата на остров Лесбос, според местните власти и хората, живеещи на острова. Бежанците спят в палатки на пристанището, сред тях има много майки с деца.

Информацията, че правителството се готви да изгради три нови приемни центрове, предизвика критика от страна на опозицията. Депутати от "Нова демокрация" казаха, че това е закъсняла реакция, която не решава нищо в момента.

От гръцката брегова охрана информираха, че за едно денонощие са извършени 23 операции по спасяване на бедстващи хора в Егейско море.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32