Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Великобритания сключиха споразумение за справяне с миграционния проблем

| обновено на 20.08.15 в 14:49
Мигранти в Кале
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на вътрешните работи на Франция и Великобритания подписаха споразумение за сътрудничество в овладяването на мигрантската криза. Договореностите предвиждат засилване на наблюдението в град Кале и взаимодействието срещу нелегалните канали за прехвърляне на мигранти.

Британското правителство ще отдели 10 милиона евро в идните две години за справяне с кризата с имигрантите. Планът, подписан във френския град Кале от вътрешните министри на Великобритания и Франция Бернар Казньов и Тереза Мей, предвижда Великобритания да засили сигурността на терминала на "Евротунел". Предстои двете страни да създадат и единно командване за борба срещу мрежите за трафик на хора и общ екип за отпращане на по-голям брой незаконни имигранти.

Мерките се наложиха заради масовите опити за нелегално преминаване, при които досега 9 души загубиха живота си. От началото на годината са направени близо 37 хиляди опита за преминаване през съоръжението към Острова.

Около 3 хиляди са бежанците в лагера в Кале в момента. Судански бежанец разказва, че много от тях се надяват да бъдат приети от Великобритания: Надявам се, че ако британското правителство може да подкрепи някои от мигрантите, които искат да продължат образованието си до добро равнище, ще го направи.

Условията в лагера обаче са под нужните стандарти. Франсоа Гюнок, основател на организацията "Убежище на мигрантите", коментира: Всеки, подал днес молба за убежище, остава в този лагер между шест и осем месеца. Колкото по-дълго остава тук, толкова повече са проблемите, съвсем физически проблеми: подслон, храна и разбира се, санитарни условия.

Подобряването на хуманитарните условия за прием на бежанци е основен елемент от днешното споразумение за сътрудничество между Великобритания и Франция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32