Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танева: Плащанията по обвързаната с производство подкрепа за животновъдите започнат през октомври

Снимка: Дора Атанасова

Заради кризата в животновъдството държавата ще направи всичко възможно да плати на фермерите парите за обвързана подкрепа по новите схеми за директните плащания във възможно най-кратък срок. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева по време на фестивала на народната носия в Жеравна

От 15 октомври ще започнат плащанията по обвързаната с производство подкрепа за животновъдите, каза министър Танева. Друга помощ за фермените обаче, въпреки техните искания няма да бъде възможна. През септември МЗ ще изпрати в Брюксел искане за първа промяна на новата програма за селските райони.  Тази промяна е насочена към финансиране с европейски пари на поливното земеделие у нас. Ако Брюксел одобри искането, следващият прием по мярката за инвестиции за земеделските стопанства ще бъде само на проекти за хидромилиорации, каза още министър Танева.

До ноември ще бъде окончателно готов докладът на Световната банка и, съгласно неговите констатации и препоръки, Министерството ще вземе мерки за съдбата на държавното дружество "Напоителни системи", каза още Танева.

На фестивала в Жеравна тя стана кръстница на малко дете. Очаква се по-късно тук да започнат надиграванията и конкурсите за най-красива носия. А малко по-късно, като част от ритуалите на празника, млад момък ще предложи брак на любимата си пред хилядите присъстващи. Дамата на сърцето му все още  не знае за това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32