Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Силистра се проведе възпоменателната проява „Плуване към спомена”

Снимка: Радио Шумен

За 22-ри път в Силистра се проведе възпоменателната проява „Плуване към спомена”. Инициативата е на сдружението „Дунавски клуб” и местните клубове по речни спортове.

Проявата се провежда всяка последна неделя на август. Целта ѝ е поне за ден общественото внимание да бъде привлечено към живота и делото на хората, чиято професионална изява е свързана с реката - рибари, моряци, състезатели, спасители.

Много от тези хора вече не са между живите. Специален списък със 147 имена на радетели за Дунав и дейностите по реката беше поставен на специално табло до водата. Техните последователи почетоха делото и паметта им с възпоменателен цветен гирлянд, който пуснаха в реката.

Пенчо Великов от "Дунавски клуб" коментира:

Това са хора, които са живели широко, свободно по реката, радвали са се на природата, опазвали са я. Повечето са спасявали човешки живот. Сега ги почитаме тях, като същевременно искаме нашия град да се обръщаме все повече и повече към реката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32