Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария отпрати бежанците с влакове за Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След германското изявление, че страната е готова да приеме неограничен брой сирийски бежанци, положението на гарите в Будапеща се нажежи още повече. По думите на канцлера Ангела Меркел Германия временно преустановява действието на бюрократичните правила, което означава, че  германските властите са готови за приемат мигрантите без документите, които  у трябвало да им бъдат издадени в първата страна от Европейския съюз, в която влязат. 

Днес преди обед от гара Келети е заминала композиция, пълна с бежанци. Тя обаче не е преминала още унгарско-австрийската граница, поради засилените мерки за контрол, които австрийците прилагат от днес. Друга причина за спирането на влака е, че е препълнен. Австрийците са помолили унгарските полицаи да свалят част от пътниците, за да пуснат влака. Следобед се очакваше потеглянето на нов влак с бежанци за Германия от Будапеща, който още не може да напусне гарата, тъй като е препълнен и не му разрешават да потегли. Освен това, не се знае дали ще успее да мине австрийската граница, поради страхотното струпване на граничния пункт, където чакат вече два влака за Виена.

По автомагистралата се е натрупала 25-километрова опашка. Всички се надяват да успеят да напуснат Унгария и да стигнат до заветната Германия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32