Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орбан: Проблемът с бежанците в Будапеща не е европейски, а германски

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарците са изпълнени със страх, че европейските лидери не могат да контролират ситуацията с мигрантите, заяви по време на посещението си в Брюксел премиерът Виктор Орбан. Бежанците на гарата в Будапеща не са европейски, а германски проблем, каза Орбан в присъствието на председателя на Европарламента – германеца Мартин Шулц:

Не можем да позволим на никого да напусне Унгария и да отиде в Австрия или Германия, преди да го регистрираме. Проблемът не е европейски, а германски. Никой не иска да остава в Унгария, нито в Словакия, Полша или Естония – всички искат да идат в Германия.

Мартин Шулц отговори: Това звучи ефектно, но е невярно. Трябва ни справедливо разпределение на бежанците. 28 страни от ЕС имат 507 милиона жители. Ако равномерно между тях се разпределят 500 000 бежанци, няма да е проблем. Проблемът ще дойде, ако ги концентрирате само в няколко държави.

Унгария е против квотите, защото това отклонява вниманието от проблема с граничния контрол, допълни министър-председателят на страната.

Предстои среща на Орбан с председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на ЕК Жан-Клод Юнкер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Гарата в Будапеща отвори врати за мигрантите, но директните влакове до Западна Европа са спрени

Главната ЖП гара в Будапеща отвори врати за стотиците имигранти, които я обсаждаха два дни с желанието да продължат пътя си с влакове за Австрия и Германия. Тази сутрин полицаите са се изтеглили от гара Келети, в резултат на което бежанците са..

обновено на 03.09.15 в 11:40

Стотици мигранти протестираха пред централната гара в Будапеща

Около 150 мигранти протестираха пред централната гара в Будапеща, след като полицията попречи на около 2000 души да се качат във влаковете за Австрия и Германия. Около 600 души са струпани пред сградата, а други 1200 се намират в т. нар. "транзитна зона"...

обновено на 02.09.15 в 12:23

Унгария отвори основната гара в Будапеща, но не допуска имигранти

Международната железопътна гара на унгарската столица Будапеща бе отворена отново. Мигранти не се допускат на гарата, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция МТИ. Стотици протестират пред гарата и настояват да им бъде позволено да..

обновено на 01.09.15 в 14:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32