Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща Щайнмайер-Кери заради бежанците

Германия анализира все по-обстойно кризата с бежанците от Близкия Изток и причините, поради които всички от тях се насочват именно към федералната република и Швеция. Днешните германски медии коментират ставащото и го съпоставят с други две вълни – тази на гастарбайтерите през 60-те и бежанците от войните в бивша Югославия пред 90-те години.

В края на седмицата германските вестници са пълни не само с информации за това как все повече балкански държави затягат режима за транзитно преминаване през тяхна територия на бежанската вълна, тръгнала към Германия, но и с анализи за „приликите и разликите“ между дошлите преди 52 години първи турски, гръцки и югославски гастарбайтери и сегашните „бежанци“.

Прави се сравнение между хората, които по време на войната в бивша Югославия идваха в Германия, едва успели да вземат по едно яке върху гърба си и „новите бежанци“, които идват с доста пари и модерна комуникационна техника. Тяхната агресия по пътя, през който преминават, определено създава негативни нагласи сред иначе гостоприемните германци и поставя на дневен ред редица въпроси, на които германското общество държи да получи отговори.

Появиха се информации с искане на оставка на г-жа Меркел, не беше пощадена и Унгария, на която медиите припомниха проявената към нея солидарност след събитията през 1956-а и потоците от бежанци, тръгнали на запад…

През седмицата наред със срещата на върха в Брюксел, в Берлин предстои втора работна среща на кабинета с 16-те министър-председатели на отделните провинции. На нея ще се говори за пари, които трябват на местната власт, за да приеме и настани бежанците. Става въпрос за милиони евро.

Същевременно в лицето на министъра на външните работи Щайнмайер, Германия обеща финансова подкрепа на Турция в рамките на почти милиард евро. Срещу това Анкара трябва да ситуира на своя територия огромния поток от бежанци, тръгнал към Европа,  и да покаже „кандидатевропейска солидарност“ с проблема.

За това ще се говори и в предстоящата утре среща на министър Щайнмайер с американския държавен секретар Кери,  който идва в Берлин специално заради кризата с бежанците. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32