Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокиралите международния път при Одрин бежанци направиха пореден опит да потеглят към Западна Европа

Снимка: БГНЕС

Сирийските преселници, които блокираха международния път при Одрин към вътрешността на страната, направиха пореден опит да потеглят пеша към ГКПП Капъкуле - Капитан Андреево през нощта.

Полиция и жандармерия изградиха гъста жива стена пред тях и едва удържат на стотиците твърдо решени да се доберат до границата и да влязат в Гърция, за да се прехвърлят в Германия и други страни в Западна Европа.

Опитите на силите за сигурност обаче да убедят мигрантите да се присъединят към останалите, които от снощи са около спортния комплекс в града, засега остават без успех. Малцина се съгласиха и потеглиха с автобуси за Истанбул, но други са непреклонни и желаят да продължат своя поход към Европа.

Не помогна и срещата на валията на Одрин и кмета по-рано през деня. Очаква се представител на група сирийци да разговаря с премиера Ахмет Давутоглу тази вечер в столицата Анкара, но за срещата все още няма информация. Това още повече засилва неизвестността пред сирийските бежанци, а напрежението ескалира не само заради очакването на разрешението на властите бежанците да напуснат Одрин и да продължат към Европа, но и поради високите температури.

Магистралният път остава затворен за движение, а същевременно турският министър на външните работи заяви, че за Турция е хуманен дълг да помогне на сирийските бежанци.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Сирийските бежанци чакат резултат от срещата с турския премиер

Повечето сирийски бежаци бяха транспортирани до спортната зала в Одрин. Те са недоволни, че Турция не им позволява  да продължат към Западна Европа. Тази вечер техен представител ще се поиска от премиерът Ахмед Давутоглу да им бъде разрешено продължат..

публикувано на 19.09.15 в 17:47
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32