Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският вицеканцлер Габриел – ЗА отмяна на санкциите към Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският вицеканцлер и лидер на социалдемократите Зигмар Габриел се обяви ЗА отмяна на санкциите срещу Русия заради изключително важната роля на Москва в търсене на изход от кризата в Сирия и бежанската вълна към Европа.

Край на санкциите към Русия заради ключовото й място в разрешаване на кризата в Сирия, поиска Габриел, цитиран от германските медии. „Трябва да променим отношението си към Русия, е категоричен той. Всеки, който е достатъчно разумен, си дава сметка, че не може от една страна да има дългосрочни санкции от наша страна, а от друга – да молим за съвместно сътрудничество, е цитиран вицеканцлерът.

Едно различно и по-добро отношение той вижда в началото на изграждането на нов газопровод от руска към европейска територия и отмяна на санкциите. Според Зигмар Габриел подобна мярка не означава отказ от минските договорености, но продължаващият конфликт в Източна Украйна не може да затруднява отношенията между Европа-САЩ и Русия, припомня Габриел.

Същевременно той настоява за по-голяма ангажираност на Вашингтон в търсене на изход от бежанската вълна, тъй като – пак според Габриел – САЩ са съотговорни за ситуацията в Сирия и Ирак.

Германските медии припомнят, че докато в Берлин се говори за отмяна на санкциите, Киев е затегнал режима на санкции към Москва, а местните власти от федералните провинции настояват за повече пари заради бежанската вълна, заливаща цялата страна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32