Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството в Берлин с оперативен щаб за бежанците

Петер Алтмайер

Правителството на Ангела Меркел гласува днес създаването на оперативен щаб, който ще координира проблемите с бежанците на федерално и регионално равнище и ще работи по единна концепция за бежанците и мигрантите.

Петер Алтмайер – шефът на кабинета на канцлера и министър за специални поръчения ще ръководи оперативния щаб, на който се възлагат всички координационни функции по бежанците. Правителството беше принудено в спешен порядък да изработи цялостна концепция, свързана с политиката към бежанците и мигрантите, и най-вече – с преодоляване на финансовите, социалните и всички останали проблеми, с които федералните провинции и отделни общини се сблъскаха след бежанската вълна от началото на септември.

Алтмайер ще координира представителите на отделните министерства и провинции, включени в щаба, които ще работят пряко с него.

Междувременно изтече информация за доклад с гриф „класифициран и за служебна употреба“, изготвен от специализираните служби на Германия за потоците на идващите бежанци, техните маршрути и средствата, с които пристигат.

По последни данни очакваните 800 хиляди мигранти от Близкия изток и Северна Африка ще бъдат доста повече до края на годината. Голяма част от вече пристигналите заявяват желание да изтеглят в Германия и семействата си, което предопределя нова вълна от проблеми с тези хора в недалечно бъдеще. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32