Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции за идеята Меркел да бъде дадена на съд заради бежанската криза

Томас Оперман
Снимка: Елена Трифонова

Предложението на баварския министър-председател и лидер на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер за внасяне на жалба срещу канцлера Меркел в конституционния съд на Германия породи вълна от реакции. Политиците в Берлин търсят отговор на въпроса: Коя е печелившата тенденция – „Ние ще успеем!“ на канцлера или „Дотук“ на нейните опоненти.

„Абсурдна“ нарече идеята за съдене на г-жа Меркел председателят на парламентарната фракция на социалдемократите в Бундестага Томас Оперман. Той критикува остро изказванията и предложенията на баварския министър-председател Зеехофер за търсене на отговорност на канцлера, за връщане на бежанци на австрийска територия или за превишаване на провинциалните пълномощия при разселването на мигрантите из Германия. Оперман заяви на глас това, което мнозина в Берлин мислят – Бавария като най-мощна икономическа провинция да не се заиграва с воденето на „самостоятелна външна политика“.

Той поиска възможно най-скорошен откровен разговор вътре в правителствената коалиция, в която участва и баварският ХСС за уеднаквяване на позиции и изказвания по проблемите с бежанската криза.

„Да не поставяме бежанците в кувьоз“ от друга страна поискаха двама от активните участници в политиката – вицеканцлерът Габриел и лидерът на мюсюлманите в Германия Мазек.

Същевременно обаче един от кметовете в Саксония, където има настанени около три хиляди бежанци, стана известен с разпоредби, които предупреждават чужденците, че хвърлянето на боклуци из улиците, отварянето на стоки в супермаркетите преди да са платени и вдигането на шум – в Германия е наказуемо и те да се смятат предупредени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32