Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Удостоиха проф. Ваньо Митев със званието „Доктор хонорис кауза" на Технически университет – Варна

Ректорът на Медицинския университет в София – академик проф. Ваньо Митев получи званието „Доктор хонорис кауза" на Технически университет – Варна. Грамотата с решението на Академичния съвет за удостояването със званието и бронзовата пластика „Абсолвентът“ бяха връчени на проф. Митев от ректора на Техническия университет доц. Росен Василев. Професор Ваньо Митев изнесе академично слово, озаглавено „И корифеите грешат“, в което разказа за грешки на международни светила в науката, някои от които нобелови лауреати. В края на словото си Ваньо Митев направи извода, че в науката няма безусловни постулати. „Това, че някой е казал нещо, дори този някой да е много известен и признат, нищо не означава. Винаги преценявайте това, което ви се говори и го проверявайте на базата на собствения си опит, не се доверявайте на капацитети”, каза проф Митев. Пред колегите си той подчерта, че с опита си в привличането на чуждестранни студенти може да бъде много полезен на Техническия университет във Варна. В момента в Медицинския университет учат над 650 студенти от чужбина. „Те вече са толкова много, че се наложи да вземем мерки за ограничаване на техния прием”, похвали се Ваньо Митев. Проф. Митев е специалист със световно признание в областта на клетъчната сигнализация и функцията на ензими, наречени протеин кинези. Освен ректор на МУ - София е и национален консултант по биохимия. От месец май тази година проф. д-р Ваньо Митев е академик. Той е Председател на съвета на ректорите на висшите училища в България.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Затварят част от улица Девня в събота и неделя

Във връзка със строително-ремонтни дейности на кръстовището на бул. "Васил Левски“ с ул. "Девня" се налага затваряне на част от платното за движение на ул. “Девня“. Става въпрос за отсечката от бул. „Република“ към центъра. Ограничението ще бъде в сила от 8.00 ч. на 22.02.2020 (събота) до 21.00 ч. на 23.02.2020 (неделя). Предвижда се обходът..

публикувано на 21.02.20 в 11:54

Отбелязваме Международния ден на екскурзовода

Съюзът на екскурзоводите организира конференция на тема „Ролята на екскурзовода за издигане на имиджа на дестинация България”. Конференцията ще се проведе във ФКЦ от 10 до 16 часа - зала "Пресцентър". Форумът е на тема: ‘’Ролята на екскурзовода за издигане имиджа на Дестинация България’’. Предвиден е и тематичен..

публикувано на 21.02.20 в 10:23

Адресите без вода

Във Варна без вода са абонатите между булевардите "Цар Освободител" , "Левски" , "Сливница" и ул."Отец Паисий" от 9.30 до около 17 часа. Без вода ще са и на абонатите на ул. "Шар" номера 20, 24, 26 от 9:30 часа до около 13 часа. В Добрич без вода до 15ч. са на ул. "Хан Крум".

публикувано на 21.02.20 в 09:32

Животът, макар и кратък, трябва да ни е цветен!

Хората от третата възраст от Дом за настаняване и грижа „Ален Мак“, ще имат възможност тази събота, на по чаша чай да развият въображението си върху бялото платно. Това ще се случи с помощта на инициаторите от Arte Class Varna и директора на Дома в една приятна обстановка, заедно с техните близки и всички гости, които ще дойдат. Още за..

публикувано на 21.02.20 в 07:49

Семинар за родители на гимназисти

Нов специализиран семинар за родители на гимназисти, безплатни консултации и езикови ваканции с отстъпки са сред акцентите на най-голямото изложение, което ще се проведе в хотел „Черно море“от 11 до 18 часа . „Какви са новите условия за прием? Има ли ограничения в кандидатстването? Накъде след Brexit? Къде мога да уча на английски? Колко ще ми..

публикувано на 21.02.20 в 07:20

Във Варна ще обсъждат наредба Н-18

Управители на заведения от Варна се събират от 15 часа в Рапонги за обсъждане на наредба Н-18.  На 72 часа, вместо сегашните 24 часа, да бъде удължен срокът преди блокиране на фискалните устройства в търговските обекти при възникнал технически проблем. За това бе постигнато съгласие на работна среща на представители на Националната агенция..

публикувано на 21.02.20 в 07:15

Адресите без ток днес

В периода 03.02.2020 - 28.02.2020 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - м-ст Боровец-юг, района около обръщача. Прекъсването ще бъде само в делничните дни за посочения период. Временни смущения в..

публикувано на 21.02.20 в 05:57