Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Удостоиха проф. Ваньо Митев със званието „Доктор хонорис кауза" на Технически университет – Варна

Ректорът на Медицинския университет в София – академик проф. Ваньо Митев получи званието „Доктор хонорис кауза" на Технически университет – Варна. Грамотата с решението на Академичния съвет за удостояването със званието и бронзовата пластика „Абсолвентът“ бяха връчени на проф. Митев от ректора на Техническия университет доц. Росен Василев. Професор Ваньо Митев изнесе академично слово, озаглавено „И корифеите грешат“, в което разказа за грешки на международни светила в науката, някои от които нобелови лауреати. В края на словото си Ваньо Митев направи извода, че в науката няма безусловни постулати. „Това, че някой е казал нещо, дори този някой да е много известен и признат, нищо не означава. Винаги преценявайте това, което ви се говори и го проверявайте на базата на собствения си опит, не се доверявайте на капацитети”, каза проф Митев. Пред колегите си той подчерта, че с опита си в привличането на чуждестранни студенти може да бъде много полезен на Техническия университет във Варна. В момента в Медицинския университет учат над 650 студенти от чужбина. „Те вече са толкова много, че се наложи да вземем мерки за ограничаване на техния прием”, похвали се Ваньо Митев. Проф. Митев е специалист със световно признание в областта на клетъчната сигнализация и функцията на ензими, наречени протеин кинези. Освен ректор на МУ - София е и национален консултант по биохимия. От месец май тази година проф. д-р Ваньо Митев е академик. Той е Председател на съвета на ректорите на висшите училища в България.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Спасиха от изсичане 650 дървета чрез кампанията "Лист по лист"

Положителни са резултатите за 2020 година от кампанията "Лист по лист", чрез която се събира и предава остатъчна хартия за рециклиране.  117 участници  за 12 месеца  успяха да съберат и предадат за рециклиране 37 296 кг. отпадъчна хартия.  Равносметката включва спасени от изсичане цели 650 дървета.  Още за инициативата от разговора на Ваня Славова..

публикувано на 20.01.21 в 12:14

Министърът на туризма иска служителите по морето и летищата да бъдат ваксинирани до лятото

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова ще изпрати писмо до Националния ваксинационен щаб с искане да бъдат ваксинирани приоритетно персоналът по морето и служителите на летищата Варна, Бургас и София, преди летния туристически сезон, съобщава Travelnews . Освен това писмо ще бъде изпратено и до министъра на..

публикувано на 20.01.21 в 12:07

Организират безплатни обучителни уебинари в туризма

„Маректинг уикенди в туризма” е най-новата съвместна инициатива на Варненската туристическа камара и агенция „ Brand star ”. Всяка събота и неделя, в месеците февруари и март, водещи експерти в областта на дигиталния маркетинг ще имат възможността да споделят своя опит и знания с различни представители на туристическия бранш. Туризмъте един от..

публикувано на 20.01.21 в 11:22

Община Добрич заделя 10 000 лв. за проекти на местната общност

Община Добрич и през тази година ще финансира граждански инициативи в полза на местната общност. Предвидените средства са 10 000 лв., с 5 000 по-малко в сравнение с 2020 година. Целта на програмата е подпомагането на инициативите за развитие на гражданското общество, повишаването на активността на неправителствените организации и развитие на..

обновено на 20.01.21 в 11:08

Ангел Кунчев: Ще направим възможния компромис за ресторантите

Решението за отваряне на ресторантите и магазините в моловете ще бъде взето утре. Това каза пред журналисти главният държаен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, минути след като му бе поставена ваксината на Pfizer/BioNTech („Пфайзер/Бионтех“) му беше поставена в РЗИ-София.Той изрази надежда, че ще бъде постигнат консенсус с ресторантьорския бранш...

публикувано на 20.01.21 в 11:04

145-ма починали от Ковид-19 в област Добрич за 2020 година

Трайна тенденция на спад на заболяемостта от коронавирус се отчита и в област Добрич. За 2020 г. общият брой на регистрираните случаи на COVID-19 в областта е 3531, от тях всеки четвърти е бил хоспитализиран. 145 са случаите на починали вследствие на усложнения, причинени от коронавирусната инфекция. Информация на кореспондента Мая..

публикувано на 20.01.21 в 10:38

На Траката разбиха оранжерия за марихуана

Криминалисти от Областна дирекция на МВР – Варна разбиха оранжерия за отглеждане на марихуана, разположена в къща в с.о. „Траката” Задържани са мъж и жена, намерени са и иззети 155 бр. растения В хода на срециализирана полицейска операция по линия противодействие разпространението на наркотични вещества, в къща, намираща се..

публикувано на 20.01.21 в 10:26