Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Нациите ще бъдат силни не с армиите от войници, а с армиите от учени

Снимка: БГНЕС

Висши държавни отличия получиха днес учени с голям принос към медицината. С орден "Стара планина" първа степен са удостоени проф. д-р Петър Симеонов, национален консултант по урология и проф. д-р Илия Ватев, основател на първата в България Лаборатория за инвитро оплождане при Медицинския университет – София, който заяви:

С нашите разработки бе очертано ново направление в българската медицинска наука с важно обществено и социално звучене. От Военната лаборатория започнаха своя път в асистираната репродукция много лекари и биолози. Организирахме други ин витро центрове в София и в провинцията и така колегите предават опита си на други екипи, вече са повече от 30.

Акад. Дочи Ексерова е удостоена с орден "Св. Св. Кирил и Методий" първа степен, за заслуги за развитието на колоидната наука.

България може да успее, ако инвестира в науката и таланта на българите, посочи президентът Росен Плевнелиев:

В днешния свят на предизвикателства, решенията за много от обществените и икономическите проблеми се крепят преди всичко на знанието и на технологиите. Бъдещето принадлежи на онези нации, които, стъпвайки на традициите, не се страхуват да преодоляват границите на познанието. Бъдещето е на таланта и иновациите. Нациите ще бъдат силни не с армиите от войници, а с армиите от учени, с армиите от поколения на образовани, млади и интелигентни хора, които ще трасират пътят на всяка една нация и държава от тук нататък.

Посланикът на Виетнам у нас Ле Дък Лиу също получи най-високото държавно отличие за развитието на българско-виетнамските отношения. При награждаването Плевнелиев заяви:

Динамичният  политически диалог на високо равнище през последните години даде нов тласък за задълбочаване на двустранното сътрудничество. Българско-виетнамските отношения добиват нови, по-широки измерения и в рамките на засиленото партньорство с ЕС, АСЕАН и Азиатско-европейската среща. Неизменен елемент от нашите двустранни отношения през последните години без възможността за използването на България като врата за виетнамски стоки към необятният пазар на ЕС и региона на Югоизточна Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32