Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма данни за техническа неизправност на разбилия се в Египет руски самолет

Открити са и двете черни кутии на машината

| обновено на 01.11.15 в 15:03

Федералната служба на Русия за контрол на транспорта нареди на авиокомпания "Когалимавиа" да спре полетите си с машини Еърбъс 321, докато не бъдат изяснени причините за вчерашната катастрофа в Египет, при която загинаха всички 224 души на борда. Руските министри на извънредните ситуации и на транспорта и шефът на агенцията за въздушен транспорт, както и повече от 80 специалисти с техника и оборудване са на мястото на катастрофата и изследват район от около 16 кв. км, заяви руският заместник-министър на транспорта Жанна Терехова:

Вертолети активно облитат мястото и работят. В момента министър Соколов и началникът на "Росавиация" Нерадко се намират на мястото на инцидента и лично ще огледат терена, а след това вероятно ще прегледат и черните кутии.

Разшифроването на черните кутии може би ще се извърши в Египет, заяви ръководителят на Агенцията за гражданска авиация на Русия Александър Нерадко. Записващите устройства са леко повредени, но не са били подложени на термично въздействие, допълни той.

В цялата страна знамената са свалени наполовина в знак на траур за жертвите на катастрофата. Жители на Санкт Петербург, за където летеше самолета, не спират да оставят цветя на летище Пулково. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил отслужи заупокойна литургия.

В този самолет можеха да се намират мнозина от нас. Подобна трагедия не може да остави никой безразличен. Затова днес във всички храмове на нашата църква се молим за покой на душите на загиналите в тази страшна катастрофа.

Роднините на пътниците в разбилия се самолет все още не могат да повярват:

Като дойдох на летището, разбрах за инцидента. А имам още познати, които трябва да се приберат от Шарм-ел-Шейх.

По данни на руската транспортна прокуратура, преди фаталния полет от Шарм-ел-Шейх екипажът на катастрофиралия самолет е минал през медицински прегледи и не са били установени никакви проблеми, изследваните проби от горивото също не са показали отклонения от нормата. Египетските власти нямат данни за техническа неизправност, каквато е основната версия за причина за инцидента, каза Хосам Камал, египетският министър на транспорта:

Не е докладвано самолетът да е имал технически проблеми. При проверките преди излитане не е открито нищо и не сме получавали сигнали за помощ.

Самолетът на авиокомпания "Когалимавиа", изпълняващ полет от египетския курорт Шарм ел Шейх до Санкт Петербург, се разби вчера половин час след излитане. Загинаха всички 217 пътници и 7-членен екипаж. 163 тела на загинали са транспортирани до Кайро. Това е най-тежката катастрофа не само в новата история на Русия, но в цялата история на руската авиация.

Междувременно три от най-големите авиокомпании в света решиха да преустановят полетите над Синайския полуостров заради катастрофата. Става дума за дубайската компания "Емирейтс", за германската "Луфтханза", както и за "Ер Франс".

Групировката "Ислямска държава" обяви вчера, че самолетът е свален от джихадисти със зенитна ракета, но Русия отхвърли твърденията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32