Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания твърди, че руският самолет е свален от бомба

Москва и Египет отхвърлиха версията за терористичен акт

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че най-вероятната причина за падането на руския самолет над Египет е бомба.

Ние не можем да бъдем абсолютно сигурни, че руският самолет е паднал заради терористична атака, но по всичко изглежда, че случаят е точно такъв. Посъветвах се с разузнаването и експертите, така че най-правилното решение бе да се прекратят тези полети, докато не сме сигурни, че можем да осигурим безопасното прибиране на хората.

След разговори с египетския президент Камерън заяви, че решението Лондон да спре всички полети от и за Шарм Ел-Шейх е правилно.

Камерън обсъдиха в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин и разследването на катастрофата.  Путин е изтъкнал пред Камерън, че е много важно при преценката на причините за случилото се да се използват данни от официалното разследване, отбеляза пресслужбата на руското президентство и допълни, че двамата лидери са дискутирали и въпроса за общи действия за борба с международния тероризъм.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова да не се правят прибързани изводи на този етап. Директорът на руската агенция за авиационна безопасност Александър Нерадко окачестви като "фантазии" твърденията за бомба на борда:

Да се правят изводи и изявления в медиите, да се обсъждат някакви фантазии, да се изграждат версии - всичко това е преждевременно. Разследването на авиационно произшествие не се основава на версии, а на доказателства.
 
 По-рано египетският министър на транспорта Хосам Камал също заяви, че разследващите не са открили данни или доказателства, които да потвърждават тази теория.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова също изрази изненадата си от твърденията на британското правителство:

Наистина сме шокирани от факта, че британското правителство има някаква информация, която може да хвърли светлина върху случилото се над Египет. Никой не е подавал подобна информация на Русия, което наистина ни шокира. Затова се обръщаме съм всички, които имат някакви данни, да ги предоставят на руската страна.

Руската агенция за авиационна безопасност съобщи, че отменя сертификатите на чуждестранните самолети, използвани от руските авиолинии, защото иска да бъдат пре-регистрирани в Русия.  Съобщението идва след катастрофата на Еърбъс А321, който е бил регистриран в Ирландия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32