Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аплодисменти за списание „Народен театър“

Снимка: БНТ

Излезе втори брой на новото списание на Народния театър „Иван Вазов“. Това не е първото периодично издание на театъра. Едва ли на много хора е известно, че в 1911 година такова списание излиза за първи път. Тогава се е наричало „Театър“, а новото е „Народен театър“ и на 70 страници повдига завесата около премиерите, актьорите, режисьорите и въобще цялата работа в театъра. Има различни рубрики като "Премиера", "Портрет", "В движение", "Nota bene", "Аплодисменти", "Анонси" и други. Двете книжки досега са богато илюстрирани със снимки.
Ето и какви задачи си поставя новото списание „Народен театър“: Списанието бе замислено като национално двумесечно информационно издание за нашата първа сцена и нейните проблеми, характерни до голяма степен и за съвременния български театър още през месец февруари 2015 г., когато директор бе станал току-що Александър Морфов. Известно е, че почти всеки значителен европейски театър разполага с подобни издания – някои по-скромни като обем, периодичност и външен вид – които да съдържат информации и отзиви за представленията, премиерите, трупата, намеренията на ръководството му.
Повече подробности ще научите от разговора с поета Георги Борисов, главен редактор на списанието и главен драматург на театъра.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!