Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: Саудитска Арабия е дестабилизирала световния пазар на петрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Саудитското кралство е увеличило добива си през тази година с 1.5 млн. барела петрол дневно, обяви руският министър на енергетиката Александър Новак. Според него това е довело до дестабилизирането на пазара и падане на цените на петрола, което се отразило негативно не само върху страните износителки на петрол, но и върху световната икономика.

Кривата на търсенето и предлагането могат през втората половина на 2016 година да се подобрят и да балансират пазара, каза още той пред "Россия 24". Новак добави, че на световния нефтен пазар може да повлияе и появата на Иран.

В същото време руските медии отделят сериозно място на започващото днес посещение на турския президент Реджеп Тайп Ердоган в Саудитска арабия. Според повечето коментари двамата най-сериозни външнополитически врагове на политиката на Москва в Близкия изток Реджеп Тайп Ердоган и крал Салман засилват връзките по между си, като основен акцент се поставя върху създадената от Саудитска Арабия мюсюлманска коалиция.

Анкара и Рияд имат общ интерес да свалят сирийския президент Башар Асад, нещо в което Москва им пречи сериозно. Според политолога и познавач на процесите в Близкия изток Евгений Сатановски срещата на Ердоган и крал Салман носи антируски характер, защото Москва е успяла да попречи на плановете на Анкара и Рияд да променят този регион и да прекроят границите му. Русия и Саудитска арабия имат сериозни разминавания по развитието на кризата в Сирия и бъдещето на президента на страната Башар Асад.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Александър Новак: "Турски поток" има перспективи

Проектът "Турски поток" има перспективи, но за момента преговорите не са възобновени, заяви в телевизионно интервю руският министър на енергетиката Александър Новак :  В момента, както знаете, междуправителствената руско-турска комисия не работи и в тази..

публикувано на 28.12.15 в 20:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32