Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двете гари в Германия – централната в Мюнхен и гарата в Пазинг, бяха отново отворени след затварянето през нощта

| обновено на 01.01.16 в 12:01

Две железопътни гари в Германия бяха затворени малко преди настъпването на Нова година през изминалата нощ заради сигнал, че терористи от „Ислямска държава” готвят атентати. Тази сутрин и двете гари – централната в Мюнхен и гарата в Пазинг, бяха отново отворени и влаковете възстановиха движението си.

Сигналът за готвените атаки в Мюнхен е подаден от приятелска разузнавателна служба, съобщи министърът на вътрешните работи на провинция Бавария Йоахим Херман. Според източници на ДПА тази информация е предоставена от френските власти. "Нашият подход е да не допускаме терористи да диктуват как да живеем живота си", каза Херман рано тази сутрин.

  Мюнхенският вестник "Зюддойче цайтунг" пише, че полицията разследва петима заподозрени. Началникът на мюнхенската полиция Хубертус Андре каза, че между пет и седем заподозрени се готвели да извършат самоубийствени атентати към полунощ на една от двете гари.

Тази сутрин напрежението спадна, след кулминацията на кризата малко преди полунощ, добави полицейският началник.

При сериозни мерки за сигурност премина отбелязването на Нова година в Берлин. Хиляди се събраха пред Бранденбургската врата, като полиция не пускаше хора с железни предмети или във видимо нетрезво състояние. В германската столица не е имало заплахи за атентати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32