Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съюз за радио и телевизия и ръководителите на шведските обществени медии с позиция срещу медийния закон в Полша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ние сме смутени, че подобен закон може да бъде приет от Камарата на депутатите в Полския парламент. Това е атака към организация, която ще престане да бъде независима след влизането в действие на приетите законови изменения. Според нас това е твърде сериозна крачка назад, която дълбоко ще засегне обществените медии. Това е част от съдържанието на писмо, което генералният директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Ингрид Делтонр изпрати до президента на Полша Анджей Дуда, който подписа гласуваните от Сейма промени в Закона за обществените медии. Законът, който поставя обществените радио и телевизия под контрола на правителството на консервативната управляваща партия "Право и справедливост", от която беше избран за президент Дуда, беше разкритикуван от опозицията и предизвика Европейската комисия да започне процедура срещу Полша за нарушаване на стандартите за върховенство на закона. 

Бързината, с която новият закон беше приет от парламента, поставя Полша в дисонанс с демократичния процес и зачитането върховенството на закона, пише още Делтонр. (Целия текст на писмото може да прочетете ТУК). 

Писмо беше изпратено и до полския премиер Беата Шидло. То е подписано от Ингрид Делтонр и президента на EBU Жан-Пол Филипо. В него двамата подчертават загрижеността си за развитието на обществените медии в Полша. Те изразяват тревога, че предстоящите промени в Полша биха довели до сериозни и опасни последици за обществените медии в Полша, като това ще ограничи, вместо да разшири, независимостта на тяхното управление и редакционната им независимост. 

В случай че се налагат промени в управлението на Полската телевизия и Полското радио, те трябва да се предприемат след сериозен анализ и оценка на въздействието им и да бъдат резултат от открит демократичен дебат. (Целия текст на писмото може да прочетете ТУК). 

Ръководители на шведските обществени медии също изразиха позицията си с писмо. Генералните директори на три шведски медии, които членуват в EBU – Шведската национална телевизия (SVT), Шведското национално радио (SR) и Шведското образователно радио (UR), са подписали съвместно писмо, с което се противопоставят на новия полски закон за медиите, който предоставя на министъра на държавната хазна на страната правото да назначава и освобождава, по своя преценка, надзорните и управителните съвети на медиите - членове на EBU – Полската обществена телевизия (TVP) и Полското обществено радио (Polskie Radio). В писмото, което беше публикувано в шведския ежедневник Dagens Nyheter, Сила Бенкьо (SR), Хана Шерне (SVT) и Кристел Толсе Вилерс (UR) призовават шведските политици да предприемат действия срещу полското правителство, което те обвиняват в разрушаване на медийната свобода в Европа. (Целия текст на писмото може да прочетете ТУК). 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!