Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Кунева: България трябва да навакса по механизма за наблюдение в правосъдието

Снимка: БГНЕС

Според вицепремиера Меглена Кунева Румъния е доказала, че може да изгражда работещи институции за антикорупция, а България трябва да навакса по механизма за наблюдение в правосъдието. След заседание в Брюксел на Съвета по общи въпроси на ЕС Кунева коментира намерението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за разделяне на България и Румъния и предсрочното спиране на румънските доклади:  

На подсъзнателно ниво всеки си дава сметка, че Румъния през това време е направила доста. Трябва да се направи всичко възможно, за да може България да навакса в области, в които изостава по механизма – да навакса. Дали ще стане, това зависи от, бих казала, от повече от една власт в България. От изпълнителната, от законодателната, които трябва да приемат един амбициозен закон, даже не един, а няколко, от съдебната и т.н.

България официално постави проблема с граничната блокада на гръцките фермери пред 27-те правителства на Евросъюза, допълни Меглена Кунева:

Поискахме от Комисията да вземе необходимите мерки, за да адресира проблема в най-кратък възможен срок. Но, това, което най-много може да направи Комисията, е да започне така наречените "infringement procedures" т.е., когато ни е нарушена някоя от свободите, те да започнат да наказват страната. Само че това наказване е свързано с предупреждения, с ...нали разбирате?! Тъкмо за това, Комисията отговори следното в лицето на Тимерманс: "Следим ситуацията и гръцкото правителство ни е казало, това каза и гръцкият ни колега, че на 17-и те ще се съберат с местните власти и превозвачи, за да се опитат да намерят решение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Даниел Митов: Няма как да отпадне механизмът за наблюдение – нито за Румъния, нито за България

На този етап няма как да отпадне механизмът за наблюдение върху правосъдие и вътрешен ред нито за България, нито за Румъния, каза министърът на външните работи Даниел Митов . Още от самото си създаване механизмите са отделни, те имат различни цели...

публикувано на 16.02.16 в 20:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32