Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 60 кукерски групи от цялата страна участват в "Кукерландия"

| обновено на 27.02.16 в 18:50
Снимка: www.kukerlandia.com

Днес е кулминацията на Международния маскараден фестивал "Кукерландия". В състезателното дефиле участват кукерски групи от всички краища на страната.

Повече от 60 кукерски групи от цялата страна тази година вземат участие в конкурсната програма. Днес и утре седемчленно жури с председател проф. Георг Краев оценява майсторството на групите:

Няма смисъл да се запазва нещо, което е било. Ценността на тези игри е в това, че всяко поколение дава своя живот на онова, което е традицията. И в този смисъл автентичното е една измишльотина, защото онова, което виждаме в момента, си е баш автентично.

Според кмета на Ямбол Георги Славов кулминацията на фестивала е:

Дефилето на групите в събота и неделя. Групите са много разнолики. Факт е, че тази година има 16 нови групи, които никога досега не са били гости на маскарадния фестивал в Ямбол, говори, че сме провокирали много сериозен интерес.

Съорганизатор на фестивала вече 17-та година е община Тунджа. Кметът Георги Георгиев е убеден, че най- ценното в него е автентичността и провокацията към младото поколение:
Все повече наши села се включват в тези игри, от старите шкафове на баби и дядовци се вадят автентични маски, ремонтират се без да се осъвременяват, защото всяко осъвременяване означава бягство от традицията.

Наградният фонд на фестивала е 10 000 лева, като освен на групи, се присъждат и индивидуални награди.

Днес ще бъдат обявени и победителите във фотоконкурса "Кукерландия".




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32