Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Графика и видео" в пловдивското читалище "Шалом"

Изложба „Графика и видео“ се открива в читалище „Шалом" в Пловдив. Творбите в експозицията са на автори, работили по проекта „Графично ателие - Пловдив. Те показват възможностите на различни класически и нетрадиционни печатни техники - от дълбокия печат през литографията, сериграфията и офсета, както и новите технологии на съвременната епоха. 

Целта е да се покаже свободното комбиниране на различни печатни техники, което подхранва и обогатява артистичния израз. Проявата е част от Календара на културните събития на община Пловдив за 2016 година. Откриването е в 18 ч. 

В изложбата участват: Mаргарита Джарова, Асен Кръстенов, Румен Жеков, Васил Стоев, Вълчан Петров, Йордан Калчев, Надя Генова, Димитър Воденичаров, Кольо Мишев, Кольо Карамфилов, Илия Желев, Борис Богданов, Иван Генов, Румен Нечев, Петър Кочевски, Йоханнес Артинян, Севдалина Кочевска, Емил Миразчиев.

Графичният отпечатък има много широка публика и колекционери в цял свят. Сдружение „Графично ателие“  работи за създаването на отворено общество от любители и познавачи, както и за развитието на майсторско ателие за печат, където артистите, търсещи предизвикателствата на графичното изкуство, ще намерят професионално съдействие от високо квалифициран майстор печатар – умдрюкер.

Проекът „Графично ателие - Пловдив", който се провежда вече 20 години,  насърчава съвременни творчески търсения в областта на графичния отпечатък, разширява кръга на използваните техники за отпечатване от представители на всички жанрове във визуалните изкуства.

Проектът е уникален за страната и цели реализиране на високостойностни графични произведения, популяризиране творчеството на съвременните артисти в областта на графичния отпечатък, като толерира иновативния подход и експеримента.

Проектът е създаден през 1996 г. по идея на Емил Миразчиев. В него са работили и експериментирали множество творци от страната и Европа. Творбите,  реализирани в ателието, са с висока художествена стойност и представят авторите им по престижни международни графични форуми – биеналета и триеналета, като някои от творбите са получавали международни награди. В проекта са взели участие над 150 автора от България и чужбина с над 400 творби.

Поддържането на високо технологично ниво на графичния отпечатък благодарение уникалните способности на майстор-печатар Спас Халачев и реализирането на успешни проекти превърнаха ателието в престижна творческа работилница на националната и международна артсцена.

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!