Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"И черешовата реколта пред провал, 50 на сто от ранните сортове в Кюстендил са съсипани", пише "Новинар". Вестникът предупреждава, че българските плодове това лято ще са дефицит. Преди време собствениците на кайсии в Силистренско алармираха, че няма да има добра реколта.
"Мигранти плащат по 10 хиляди лева, за да получат наше гражданство", пише "Монитор". Догодина ще има доста сирийчета с българско гражданство, защото сирийски семейства решават децата им да се родят тук и да получат наши документи за самоличност заради членството ни в Европейския съюз.
Водещото заглавие на "Стандарт" информира, че едва 40 бежанци у нас са започнали да работят. Повечето наши работодатели отказват да наемат мигранти. 4 700 са получилите статут на бежанец от потърсилите закрила в България над 20 хиляди души. Повече от 14 500 от тях са избягали към Централна и Северна Европа.
Директорът на Европол Роб Уейнрайт, който беше у нас миналата седмица, каза на България, че повече се плаши от нашите каналджии, отколкото от бежанците, пише в коментара на вестник "Сега", в рубриката "Наблюдател". 
"МВР предупреждава за мода при крадците - обир, докато хората вечерят", съобщава "24 часа" на първа страница. В квартали с по-заможни жители, предимно в къщи, от началото на годината са хит кражби, при които, докато обитателите вечерят, крадците прибират пари и ценности.
"Приходите от ДДС при фирмени активи за лично ползване са нищожни", отчита вестник "Сега" след първия месец, в който фирмите внасят новия налог. Постигнатото ниво от един милион и 300 хиляди лева е далеч от очакванията на Министерството на финансите. Данъкът се администрира сложно, има и много неясноти по прилагането му, подчертава вестникът.
По повод този данък, изпълнителният директор на Агенцията за приходи Бойко Атанасов заявява в интервю за "24 часа": "Това е доказана европейска практика, не е нов данък." "80 процента от новите дългове вече се плащат в срок и не се налага да бъдат събирани принудително", отчита Атанасов.
"Капитал дейли" обобщава сделките за първите три месеца на годината. "Преобладават българските купувачи, най-вече в сделки с имоти, инвестиционните фондове предпочитат технологичните компании, а Делян Пеевски купува или мести активи. 
"Реформатори искат таван на харчовете, депутати от ГЕРБ намират това за налудничаво", пише вестник "Труд" по повод законопроектите за партийните субсидии.  Изданието припомня, че у нас един глас за партия осигурява 11 лева и това май няма да се промени, въпреки че в доста по-богатата от нас Германия тази сума е 50 евроцента. 
"Дума" пише за конфликта между Светия синод и предаването на БНТ "Вяра и общество". Синодът е забранил на духовници да участват, без да изложи мотиви. В подписки по храмовете в страната обаче пише, че е заради тезата на водещия по казуса с обявяването на Серафим Софийски за светец.
Топлофикациите започват да спират отоплението, защото температурите са високи и ще останат такива и през следващата седмица, информира "Телеграф".
Професор Лъчезар Трайков, невролог в Александровската болница, споделя, в интервю за "Монитор", "Открихме нова болест, още я бъркат с болестта на Алцхаймер". Откритото от професора и още двама невролози заболяване е между алцхаймера и вид деменция, предизвикано е от неизвестна досега комбинация от гени, външно е смесица от симптоми както на алцхаймер, така и на болестта на Паркинсон, и се проявява със затруднено организиране на всекидневието, с апатия и други специфични белези.
Посланикът на Сърбия в България Владимир Чурус заявява "Сърбия не е била никога член на военни съюзи и продължава да следва тази политическа традиция". Той подчертава, че страната му ще развива сътрудничеството с НАТО, но не забравя натовските бомбардировки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните географски региони на страната е видно, че..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на годината: „Хубавото нещо за всички нас като бъдещи космически туристи е, че виждаме..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва на Украйна, Полша и Словакия милиони долари ползи от транзита на газ, заяви украинският премиер..

публикувано на 06.11.15 в 09:32