Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изпълнението на споразумението между ЕС и Анкара

В Турция пристигнаха първите мигранти от Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази сутрин около 9.30 часа българско време на пристанището в турския град Дикили, провинция Измир, акостира първият ферибот-катамаран с около 200 мигранти, които бяха експулсирани от гръцкия остров Лесбос. Така фактически започна изпълнението на споразумението между Европейския съюз (ЕС) и Анкара. Друг кораб с около 130 мигранти пък пристигна от гръцкия остров Хиос на пристанището Чешме. Корабите се охраняваха от патрули на Фронтекс.

Кордон от полиция с бронирани автомобили, сълзотворен газ и водни струи, линейки и представители на турските власти посрещнаха мигрантите на Дикили и Чешме. На пристанищата са издигнати палатки, където ще се извършва процедурата по регистрацията на мигрантите.  

Процедурата беше спокойна, всичко беше под контрол, заяви говорителката на Фронтекс Ева Монкюр пред репортери на пристанището на Лесбос. Тя добави, че турските власти присъстват през целия процес.

Турските власти обявиха по-рано, че днес ще бъдат приети около 400 мигранти, което ще продължи и през следващите дни. Според процедурата, Анкара ще приеме обратно всички нелегални бежанци, включително сирийските, които са преминали в Гърция преди 20 март т.г. ЕС от своя страна ще приема по един сирийски мигрант всещу всеки приет от Турция.

След регистрацията в Турция мигрантите ще бъдат превозвани с автобуси и охрана в бежанските лагери в Килис и Газиантеп. Онези от бежанците, които не са били регистрирани досега и не искат да остават в лагерите, ще бъдат настанявани в една от 62-те провинции на подчинение на Генералната дирекция по миграция.

Турските власти съобщиха, че повечето от пристигналите днес бежанци са от Пакистан и Бангладеш. Предвижда се Турция да приеме около 6 хиляди бежанци от Гърция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

От островите Лесбос и Хиос започна операцията по връщане в Турция на незаконните мигранти

От островите Лесбос и Хиос започна операцията по връщане в Турция на незаконните мигранти. Гръцката морска охрана е подсилена със специализирани полицаи от други европейски страни. Властите увеличиха охраната в бежанските лагери, за да не се стигне до..

публикувано на 04.04.16 в 11:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Комисията за защита на конкуренцията не откри монопол на пазара на горивата. В секторния анализ регулаторът дава единствено препоръка за електронна платформа в складовете. От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и..

публикувано на 12.03.19 в 10:26

Кои са събитията на 2018-а в света на науката?

Василена Вълчанова и Любомир Бабуров от платформата „Рацио.бг“ отличиха пред БНР научните достижения на 2018-а година. Според Вълчанова, изстрелването на електрическа кола в космоса с ракета на Илон Мъск е сред най-запомнящите се събития на..

публикувано на 27.12.18 в 12:11

Украйна и балтийските държави разкритикуваха планираното разширение на газопровода "Северен поток-2"

Украйна и балтийските държави оспориха на среща в Рига вчера планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", предаде ДПА. Ако бъде завършен, така нареченият проект "Северен поток-2" ще струва..

публикувано на 06.11.15 в 09:32